ticketsbg.com (logo image)
 
  :: Начало  |  :: Условия за ползване  |  :: Партньори  |  :: За нас  |  :: Контакти  |  Потребителска кошница (image) Кошница (0.00 лв.)
   
Category (image)

:: Биг бенд - БНР
:: Бутиков концерт-спектакъл
:: ВАУЧЕР
:: Детски мюзикъл
:: Информация
:: Класика
:: Класическа музика
:: Концерт
:: Концерти - ЕМФ 2020
:: Концерти на СО на БНР
:: ОНМ на БНР
line (image)


Login (image)
 
 
 
 
Забравена парола
 
Регистрирай се
 
line (image)


Advertise (image)
line (image)


01.10.2020   Юбилеен концерт 60 години ДЕТСКИ РАДИО ХОР НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО

четвъртък, 01 октомври 2020 - 19:30ч.

зала 1 на НДК
София, пл."България" №1

НОВА ДАТА на концерта 

01 октомври 2020!

КОНЦЕРТ 60 ГОДИНИ ДЕТСКИ ХОР НА БНР

 

ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАКУПЕНИТЕ БИЛЕТИ ВАЖАТ БЕЗ ЗАВЕРКА!


ДЕТСКИЯТ ХОР

НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО 

 

Един вечно млад състав става на 60 години. В първия пролетен ден преди шест десетилетия, избраните от маестро Христо Недялков певци за детския хор на Българското национално радио се събират за първата си репетиция. Тогава още никой не знае какво славно бъдеще очаква „славеите“, както сега ги наричат, които пеят и прославят страната ни и уверено „излитат“ към световните сцени.

Детският хор на Българското национално радио е създаден през 1960 година.

Основател на хора, художествен ръководител и негов главен диригент до 2013 г. е известният хоров специалист академик Христо Недялков. Концертната дейност на Детския радиохор се разпростира на четири континента.  Малките български певци изнасят над 2000 концерта  в най-прочутите концертни зали на Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Лондон, Париж, Берлин, Москва, Виена, Прага, Будапеща, Брюксел, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Мексико, Токио, Хонолулу, Кайро и много други градове на близо тридесет и две страни. Само в Япония хорът е изнесъл повече от 500 концерта в над 150 града по време на своите  концертни турнета там!

Репертоарът на хора включва над 800 творби от всички епохи и стилове - от старите майстори до съвременни български и чуждестранни композитори, както и хорови обработки на български и чужди песни.

Детският хор на Българското национално радио е лауреат, носител на абсолютни, специални, първи награди, златни медали и дипломи за най-високи художествени постижения от много национални и международни хорови конкурси и фестивали, а през 2002 година Европейската федерация на хоровете към Европейския съюз го удостоява с титлата “Посланик на европейската култура”.

От 2013 г. до днес начело на хора е дългогодишният диригент, асистент и ученик на Маестро Недялков –  Венеция Караманова, която съхранява и успешно продължава да развива наследената традиция.  През    2015 г. хорът  е  удостоен с  Почетен плакет на Народното събрание,   както и  с наградата „Златно перо“ на Classic FM за принос в развитието на българската култура. А диригентът Венеция Караманова бе удостоена с наградата „Златен век“ на Министерство на културата с грамота и печат на Симеон Велики. През последното десетилетие от съществуването си Детският радиохор бе удостоен с още много престижни отличия - почетен знак на фондация «България си ти» за принос към българското общество и българската култура, с почетен диплом на Извънредния и пълномощен посланик на Япония в Р България Н.пр. г-н Такаши Коидзуми /2015 г./ и с почетна грамота на г-н Таро Коно, външен министър на Япония /2019 г./ за изключителен принос  в развитието на културните връзки, взаимното разбирателство и приятелството между Япония и България. През 2015 г. Детският радиохор  получи и високата награда "Кристална лира" в категорията Хорово изкуство на   Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ  за върхови постижения през годината на родна сцена, както и приза «Ансамбъл на годината» в класацията "Музикант на годината"2016 г. на предаването за класическа музика на БНР "Алегро виваче".

 

Детският радиохор ще посрещне своя юбилей на 21 март 2020 г. в зала 1 на НДК от 19.00 часа. с диригент Венеция Караманова и клавирен съпровод Светлана Ананиевска . Музикалния празник с децата ще споделят виртуозите от Камерен  ансамбъл „ Софийски солисти“ с диригент маестро Пламен Джуров  и актрисата и певица Антоанета Добрева- Нети.

 

В мултимедийния спектакъл  ще звучи музика от различни епохи и жанрове – произведения белязали репертоара на Детския радиохор през различните десетилетия от създаването му, ще бъдат изпълнени обработки на класически и съвременни популярни пиеси от световната музикална съкровищница, някои от които  създадени специално за състава и за юбилейния му сезон.

 

Юбилейният 60-ти концертен сезон на Детския хор на БНР е  под патронажа на президента на Република България господин Румен Радев .

Концертът  се осъществява със съдействието на Столична програма „Култура“.

Билети в Билетен център на НДК и on-line на ticketsbg.com

 

 


 
 
"Кантус Фирмус" АД
София 1504
ул. Панайот Волов 3, ет 5
Тел:
00359 2 980-47-87
http://ticketsbg.com
info@ticketsbg.com
account@jazzfmbg.com
concerts@jazzfmbg.com
 © 2005-2009 Ticketsbg.com Всички права запазени  SSH design (image)